Het gedicht Ambassadeurs van de hoop van Sytze de Vries spreekt vele mensen aan. Het vormt voor mij een inspiratie om predikant te zijn:

Laten we ons gezonden weten
als de handen van de hemel,
die zich vouwen rond de aarde.

Om luiken te openen,
waar uitzicht ontbreekt,

om harten te verwarmen,
waar de kilte toeslaat,

om handen te vullen
van wie beroofd zijn,

 om tranen af te wissen
die blijven stromen,

 zelfs om te spreken
waar iedereen zwijgt
en wegkijkt.

Laten wij ons geroepen weten
om van elkaar gediend te zijn.

 Wat een handvol brood
al niet kan doen…

Er klinken grote woorden: uitzicht bieden, handen vullen, tranen afwissen. Maar uiteindelijk blijkt het toch niet te groot voor ons, want: “Wat een handvol brood al niet kan doen…” De roeping is groots, maar onze daden beginnen klein. Het begint met breken en delen. Als je geroepen bent uit de hemel, dan is niets te klein, dan is elk gebaar waardevol. Je mag hoopvol beginnen als ambassadeur van de hoop.

Ken je ook het mooie verhaal over een boer die twintig gerstebroodjes komt brengen bij Elisa en zijn schare leerlingen? Je vindt het aan het einde van 2 Koningen 4. De boer heeft waarschijnlijk vooral aan Elisa zelf gedacht: de Godsman mag toch als eerste vers brood eten na de hongerige wintermaanden. Maar Elisa denkt daar anders over: hij is geroepen om hoop te brengen bij mensen in nood. En daarom zegt hij tegen zijn knecht: “Deel het maar uit, laat de mensen er van eten!” En die broodjes blijken voldoende om 100 monden te voeden. Een ambassadeur van de hoop.

De vraag is echter of wij de hoop wel kunnen volhouden. Er zijn altijd hongerende mensen geweest, maar er was tot nu toe wel genoeg voedsel op aarde. Technische ontwikkelingen in de landbouw hebben de opbrengsten verveelvoudigd. Maar zal dit in de toekomst ook nog genoeg zijn?


Volgens wetenschappelijke prognoses zal de wereldbevolking tot het jaar 2100 blijven groeien. In 2050 zitten we al op 9,7 miljard aardebewoners en aan het eind van de eeuw op ongeveer 10,9 miljard. Hoe moeten al die monden gevuld worden? Is dat wel mogelijk als de omstandigheden voor de landbouw steeds minder worden door de opwarming van de aarde?

 

Gelukkig heeft een aantal wetenschappers ook nagedacht over hoe wij ons dieet moeten aanpassen. Zij kwamen in het medisch vakblad The Lancet met het volgende advies: weinig vlees, veel groente, fruit en volkoren granen. Daarnaast zouden we veel minder bewerkt voedsel moeten eten en terug moeten naar de basisproducten die de natuur ons biedt.

Ambassadeurs van de hoop krijgen er dus een mooie taak bij: aandringen op een gezond en duurzaam dieet!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *