Vanaf 1 maart worden in verschillende zalen van de Kruiskerk de schilderijen van Corrie Reijngoudt- van der Maas geëxposeerd. Corrie is gemeentelid en schreef ons het volgende:
‘Schilderen en tekenen doe ik al heel lang, maar ik ben een autodidact, behalve hier en daar eens een paar lessen. Tot ik in het buitengebied van Zundert bij een schilderes terechtkwam. Na een paar jaar vond ze me wel geschikt voor het volgen van een masterclass. Ik had, na het lezen van de vereiste zaken en het programma, nogal wat twijfels, maar wie niet waagt…….
Eén van de vereisten was het kiezen van een thema en daar moest dan een serie schilderijen over gemaakt worden. Onze ‘juf’ wist dat ik ook iconen schilder en vroeg ‘Waarom doe je daar niet iets mee?’.
Een icoon is klein, staat of hangt bij je thuis, je hoeft niemand te laten zien of vertellen dat de iconen meer voor je betekenen dan een plaatje. Het is een kopie van een eerder gemaakte icoon. Maar de schilderijen gingen ook iets laten zien van wie ik ben, was ik er klaar voor om dit te delen? Anders dan met geloofsgenoten, want ze gingen tentoongesteld worden in de publieke ruimte.
Ja, en ik ben verrast geworden door de vele positieve reacties en fijne gesprekken, die soms ontstonden met bezoekers van de tentoonstellingen.
Aanvankelijk hebben de schilderijen nog veel kenmerken van de iconen en de stijl van El Greco (begonnen als iconenschilder). Langgerekte figuren, lange vingers, gezicht, neus, enz.
De verbinding met de iconen heb ik na de eerste serie losgelaten, maar het blijven ook daarna, de één wat duidelijker dan de ander, religieuze schilderijen. Wat wel gebleven is, is de symboliek die mede maakt dat ieder schilderij een verhaal vertelt en niet alleen een plaatje is.
Het is fijn ze nu met jullie te kunnen delen. Mocht je wat meer willen weten over de schilderijen, dan kun je me altijd aanspreken.

Veel kijkplezier.
Corrie Reijngoudt- van der Maas