“Je krijgt een gulden als je de tv uitzet.”
Dat zei mijn opa jaren geleden toen hij vanuit Hoogeveen bij ons in Den Haag logeerde.
Als kind vroeg ik niet aan mijn opa waarom hij dat zei. Later dacht ik erover na. Waarom wilde hij dat de tv werd uitgezet? Wat kan de reden zijn geweest?

Ten eerste geeft het geluid van de tv een constante ruis op de achtergrond. Zou hij zich daaraan gestoord hebben?
Ten tweede beweeg je niet als je achter de tv zit. Je eet of snoept misschien meer dan goed voor je is. Waarschijnlijk praat je minder met de mensen om je heen. Daarbij staren je ogen constant naar een lichtbeeld.
Ten derde beïnvloedt dat wat je ziet en hoort jouw gedachten.
Hoe ga je daarmee om? Hoe laat je dingen bij je binnenkomen?

Er komen regelmatig series op tv die laten zien hoe het niet moet. Het bedriegen en het vreemdgaan lijken erbij te horen.
Van de andere kant horen en zien we door verscheidene uitzendingen wel wat er in de wereld gebeurt. Er zijn daarbij ook zeker programma’s waarvan we kunnen genieten. Iets wat jouw interesse heeft.  Het gaat er dus om dat we goede keuzes maken. Dat we niet zomaar de tv aanzetten omdat we het zo gewend zijn.

Vanuit de Bijbel leren we dat we op de wereld zijn maar niet van de wereld zijn. Dit vind ik een mooi uitgangspunt om juiste keuzes te maken. De laatste tijd heb ik een aantal mensen horen zeggen dat zij knielend door het leven gaan. Zij bedoelden daarmee dat zij met het oog gericht op God door het leven wandelen. Dat zij hun keuzes bewust maken. Lukt dat van de ene op de andere dag? Of is het hierbij beter om voor de weg van geleidelijkheid te kiezen?


Wat zegt het kinderliedje ‘Lees je Bijbel, bid elke dag’ ook bij dit onderwerp weer veel. Hij onderwijst je en verlangt daarbij vurig om met jou verbonden te zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *