Kun jij het je herinneren, een enorm geklop aan het raam of aan de deur?
Dat je ging kijken wat er aan de hand was en dat er dan een juten zak voor de deur stond met cadeautjes?
Misschien ben je zelf wel een ouder geworden. Hoe laat je jouw kind(eren) kennismaken met sinterklaas? Hoe denk je over de bijnaam ‘Goedheiligman’? Hoe plaats je het sinterklaasfeest?

Het feest is, naar vermoeden, gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde of vierde eeuw na Christus in het huidige Zuid-Turkije leefde.
Iemand van wie wordt gezegd dat hij bijzondere dingen heeft gedaan.

Je kunt dit  aannemen en het feest erop baseren. Ik hoorde ook van een verhaal dat er een persoon is geweest die veel cadeautjes uitdeelde. Ook een mooie gedachte. Het geven. Misschien wel aan mensen die minder te besteden hadden.

Als ik aan mijn eigen jeugd denk, geloof ik dat mijn ouders een juiste balans erin brachten. Ze deden mee met het bonzen op de deuren en/of ramen.
Maar gaandeweg kon ik merken dat zij maar één iemand hadden die zij echt vereerden. Door deze manier komt er nog steeds dankbaarheid in mij naar boven.

Met de eerste drie en het vijfde gebod van de tien geboden zie ik een verbinding; God is de enige God, eer Hem alleen, niets anders en eer je vader en je moeder.Hierdoor gaan mijn gedachten ook weer een andere kant op.
Ik denk dan aan een pastor die heel veel preekt over het rechtvaardig worden voor God door Jezus. De tien geboden, die deel uitmaken van de Wet, lijken daardoor steeds meer op de achtergrond te raken.

Mijn vraag is dan: is dat de bedoeling? Jezus heeft zelf toch aangegeven dat Hij niet is gekomen om de Wet af te schaffen, maar om er volle betekenis aan te geven? Natuurlijk begrijp ik de gedachte van de pastor, waar hij zoveel over spreekt. We kunnen het niet verdienen. Jezus vergelijkt het behouden worden met een kameel door het oog van een naald. Menselijk gezien dus niet mogelijk. Maar bij God is alles mogelijk. Hij houdt onnoemelijk veel van ons!

 

2 Reacties

  1. Lieke

    Grappig Jan dat jij echt het oog van een naald voor je ziet. Ik heb een andere betekenis hiervan gehoord, die heel aannemelijk lijkt.
    Een van de poorten van Jeruzalem was heel smal zodat het heel wat stuurmanskunst en aandacht kostte om hierdoor te leveren met een kameel. Het was dus wel mogelijk maar alleen als jij je er volledig voor gaf. Deze poort heette:het oog van de naald.
    Toch bedankt voor jouw blog. Er is er maar een in wie wij geloven. De Sint is van een andere orde. Gelukkig vereren we de Sint niet maar de cadeautjes willen wel, toch.

  2. Jan

    interessant je uitleg over de poort. en ha jazeker. een cadeautje altijd leuk.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *