Ook deze zomer klinkt het carillon van de St. Jan op de dinsdagavonden om de week vanaf 20:00 uur.

Dit jaar met befaamde gastspelers uit Vlaanderen en zelfs Portugal. Dat is niet toevallig want allen studeerden aan de Koninklijke beiaardschool ‘Jef Denyn’ die dit jaar precies 100 jaar bestaat.

Jef Denyn zorgde begin vorige eeuw voor een revival in de beiaardkunst door zomeravondconcerten in Antwerpen en Mechelen te gaan organiseren en een eigen beiaardschool op te richten.  Hij gaf impulsen aan concerten en repertoire. De zomeravondconcerten op de maandagavonden in Mechelen en Antwerpen spreken nog steeds tot de verbeelding.  In die 100 jaar leverde de school wereldwijd honderden studenten af, die ook nu nog de klokken op toonaangevende wijze laten klinken. Stadsbeiaardier Toni Raats studeerde tussen 1988 en 1998 in Mechelen en heeft nog altijd een warme band met beiaardiers, studenten en docenten uit deze school. Toen Toni zich ging oriënteren op de beiaard in Mechelen was het Abel Chaves die Toni  spontaan ontving.  Daarmee opende zich een wonderlijke en avontuurlijke  wereld achter torens en klokken en maakte Toni een wereldtournee door Verenigde Staten en Canada.

De gastspelers hebben ieder voor zich een naam opgebouwd in de beiaardwereld wereldwijd. Onze stadsbeiaardier Toni Raats trad in 2010 in de voetsporen van Michel Gottmer die daarvoor 44 jaar op het Roosendaals carillon speelde. Toni wil het carillon in zijn eigen stad dicht bij het publiek  plaatsen om zo de belangstelling  voor dit typisch Nederlandse instrument  te laten groeien.  Hij wil vooral aansluiten bij de gebeurtenissen in de stad en op een creatieve manier ook met andere cultuuraanbidders en specifieke groepen verbinden.

Achtereenvolgens nemen achter het stokkenklavier hoog in de St Jan plaats:
28 juni, 20:00 uur: Toni Raats
12 juli 20:00 uur: Els de Bevere (Be)
26 juli 20:00 uur: Liesbeth Janssens (Be)
9 aug. 20:00 uur: Koen van Assche
23 aug. 20:00 uur: Toni Raats
30 aug.  20:00 uur: Abel Chaves (Portugal)

De beiaardiers zorgen voor een aantrekkelijk en afwisselend programma voor de zomeravond. Luisteren kan rondom de St. Janstoren, in Emile van Loonpark, Tongerlotuin, maar natuurlijk ook op een terras, waar u door de horeca gastvrij onthaald wordt. Een uitgelezen kans om de zomeravond in Roosendaal op een unieke muzikale manier te beleven.

Meet & Greet met de beiaardier
Na afloop van de concerten kan het publiek de beiaardier ontmoeten aan de voet van de toren tegenover eetboetiek ‘Festina lente’.

En daarnaast is het Roosendaals carillon iedere maandag tussen 14:00 uur en 15:00 uur live te horen in het centrum en nu ook te horen en te zien via live stream: carillon sint jan Roosendaal, voor de beiaardliefhebbers hier en waar dan ook ter wereld. Zo heeft ‘mijn stadje’ bij de aftrap wereldwijd geklonken.

Nadere info via: t.raats@roosendaal.nl