Soms hoor je iets op de radio of lees je iets in de krant wat je ineens volledig tot stilstand brengt.
Dat je denkt: ehhhhhhhh wacht even…

Zo hoorde ik – toen ik mijn zolder aan het verbouwen was – op de radio een reclame waarin werd verteld dat je eerst iets moet afbreken om het daarna mooier te kunnen opbouwen. En die zin deed iets met me. Hij liet me niet los, bleef hangen in mijn hoofd. En telkens opnieuw kwamen mijn gedachten bij die ene zin. Waarom was dat toch?

In het begin had ik geen idee. Het irriteerde me soms zelfs dat ik die vraag niet kon beantwoorden. Totdat ik een paar dagen later op mijn zolder dingen die ik ‘gesloopt’ had weer ging opbouwen en begon met schilderen. Toen … toen plots kreeg ik wéér zo’n stilstandmomentje.

De zin begon ineens betekenis te krijgen. Ja … soms moet je iets afbreken om het beter te kunnen maken. Moet je tot de bodem gaan om de weg naar boven weer te herontdekken en de dingen om je heen te waarderen. Moet je het oude dat je tegenhoudt, afbreken en het nieuwe (hoe eng dat soms ook is) omarmen en gaan bouwen aan die nieuwe kans, die nieuwe baan, die nieuwe relatie. Om die nieuwe onzekerheid niet uit de weg te gaan, maar die onzekerheid juist te gebruiken als lijm voor het nieuwe. En ja, dat is soms best wel eng. Maar met vertrouwen moet dat lukken.

Deed iemand anders dat een kleine 2000 jaar geleden ook niet? En was hij bang en onzeker of hij zijn lot kon dragen?
Ja, ook (zie Lucas 22, vers 44).
“Hij werd overvallen door doodsangst en bad nog vuriger; zijn zweet viel in grote druppels als bloed op de grond.” Maar hield hij toch ook niet zijn vertrouwen? Werd Zijn huis niet ook volledig gesloopt door de machthebbers van toen? Werd het niet gesloopt aan het kruis?

Waarna Hij  – met de kracht van Zijn Vader – de dood overwon en opnieuw werd gemaakt?
Sterker, krachtiger en lichtend voor hen die dat maar willen zien

Doordat Híj werd afgebroken, kon iets nieuws eindelijk (zoals voorspeld door de profeten) weer worden opgebouwd en werden wij verlost van de eeuwig durende geërfde zonde van verbannen bewoners van de Hof van Eden.

Cor Koevoets

 

 

 

Afbeelding website:

 

3 Reacties

 1. Marja Krans

  Prachtig Cor. Dank je wel voor het delen.

  En wat een schitterende foto. Waar heb je deze vandaan? Ik zou hem heel graag in ons magazine willen gebruiken voor het 30 jarig bestaan van Metanoia training & coaching.

 2. Jan van Blanken

  Herkenbaar Cor. Mooi geschreven! Dank.

 3. nel lamme

  Heel herkenbaar Cor, ik zit nu midden in zo’n proces en dankzij jou blog ga ik nu beter snappen. Dank je wel.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.