Quilt: Vruchten van de Geest (zie website Bijbeluilts.nl

Op zondag 24 april sloten we het thema van de 40-dagen tijd af.
Onderdeel van de dienst was een presentatie over een quilt van Rieteke Hoogendoorn: ‘de 7 werken van barmhartigheid’.

Rieteke Hoogendoorn is een kunstenares die met haar quilts (spreek uit: kwilts) getuigt van haar liefde voor God. Ze maakt quilts n.a.v. Bijbelteksten of levensthema’s als geloof, leven, verdriet, of blijdschap.

Rieteke heeft een prachtig atelier in Leerdam: de Quiltkapel.
Van haar hobby heeft ze haar werk gemaakt. Veel quilts maakt ze op verzoek: in menige kerk hangt een liturgisch kanselkleed van haar hand.
Niet alleen voor kerken maakt ze quilts, ook vragen mensen haar soms een herinneringsquilt te maken ter gelegenheid van een huwelijk, geboorte, overlijden of andere speciale gelegenheid.

Op de site Bijbelquilts.nl kun je haar quilts bewonderen. Het is bijna een meditatieve site: bij iedere quilt staat de uitleg van de symboliek die erin verwerkt is. Ook is er bij iedere quilt een lied van Ronald Koops te beluisteren.

Van de quilts zijn prachtige fotokaarten gemaakt. Iedere kaart heeft een inlegvel met uitleg van de symboliek in de quilt. Met soms nog een meditatief gedicht dat Rieteke bij de quilt geschreven heeft.
Zelf stuur ik regelmatig een ‘quilt-fotokaart’: er is altijd wel een passende kaart te vinden.
Kijk maar eens op de site Bijbelkaarten.nl.

Op de site Quiltkapel.nl vind je meditatieve gedichten en gedachten van Rieteke. Echt een plek om tot rust te komen.
Kijk vooral eens bij ‘de Knipoogjes’: gelezen woorden die Rieteke met ons wil delen.
Het stukje ‘De draad van boven’ is de moeite van het lezen waard!

De opbrengst van de quilts en kaarten die ze verkoopt, gaat altijd naar een goed doel.
Op dit moment spaart ze voor een ons wel heel bekend project van Kerk in Actie: vluchtelingenkinderen in Griekenland.

Een quilt die goed bij de huidige periode past, is de quilt ‘Pinksteren’. Het is een liturgische quilt die in een kerk in Gorinchem hangt.
De quilt bestaat uit 2 delen. Van de onderste quilt zie je alleen de rand met enkele liturgische kleuren die in de verschillende perioden van het kerkelijk jaar gebruikt worden: paars, groen, rood en goud.
Het middenstuk, nu voor Pinksteren, is een losse quilt die voor iedere periode van het kerkelijk jaar gewisseld kan worden. De hoofdkleur is groen, de liturgische kleur voor de periode van Pinksteren tot Advent. De quilt vertelt over de tijd waarin wij leven, de tijd na Pinksteren tot de wederkomst van Jezus Christus.

• Rechtsonder zie je de wereldbol, met daar overheen het vuur van de Heilige Geest. De Heilige Geest is uitgestort en zorgt ervoor dat in de hele wereld het evangelie gebracht zal worden.
  • Wij mensen zijn op weg naar de grote toekomst. Links bovenin, de nieuwe hemel en de nieuwe aarde.
  • Tussen de wereld van nu en de nieuwe wereld, de mensen in het wit, de kleur van reinheid en van vreugde. Als de Heilige Geest in ons hart leeft, mogen we leven in vreugde. Zo zijn we op weg, getuigend in de tijd die ons gegeven is op deze aarde, naar de vreugde die ons wacht.