We zijn op woensdag 18 mei naar De Santspuy, wijn- en aspergeboerderij in Etten-Leur geweest. Tijdens het drinken van onze koffie of thee, met een stukje appelcake daarbij, vertelde de eigenaar van De Santspuy, Gilbert Sweep, de geschiedenis van het bedrijf. Hij deed dit op een gloedvolle, humoristische manier, waarbij toch ook emotionele momenten naar voren kwamen. Hierna werden we ingewijd in het telen van druiven. De wijngaard ligt op een stuk grond, wat we in Brabant “klapzand” noemen. Deze zeer arme grond is uitstekend geschikt voor de wijnranken. Ook hier krijgen we een uitgebreide uitleg, waarna we een kijkje gaan nemen bij een aspergeveld. Als iets ons duidelijk is geworden dan is het wel dat het telen en oogsten van asperges zeer arbeidsintensief is. Gilbert liet ons zien hoe asperges worden gestoken en hoe zorgvuldig dat moet gebeuren.

Natuurlijk kwam vervolgens het eten van asperges aan de beurt. Hoe kook je asperges? Doe je dat staand, in een “aspergepan” of liggend in een gewone pan. Alle koks in sterrenrestaurants koken de asperges liggend. Dus de aspergepan kan op marktplaats.!! Hoe lang moeten de asperges koken? Er werd geantwoord ongeveer 10 minuten. Nou mooi niet. De koks koken ze ongeveer 2 tot 21/2 minuut en laten ze daarna ongeveer 10 minuten garen in de pan.
Met al deze kennis gaan we gezamenlijk aan de lunch, waarbij we genieten van een heerlijke aspergesoep. We kijken terug op een leerzaam-  en gezellige uitje.

Voor dit seizoen was dit het laatste uitstapje. We gaan ons nu weer voorbereiden op het komende seizoen. Als er nog ideeën of wensen zijn dan horen wij dat graag.

Er kan altijd contact worden opgenomen met één van onderstaande personen:
Arie Hofland, tel: 559646
Korrie Siemons, tel: 541436
Gert Reitsma, tel: 549724
Hans van den Hoek, tel: 541366

Wij wensen allen goede en zonnige zomermaanden toe in goede gezondheid.