Een gemeentelid van onze kerk heeft op de vloer van zijn woonkamer een opengeslagen Bijbel liggen. Iedereen die op bezoek komt ziet dat dus.

Ook ken ik een moeder die absoluut niet wil dat iemand van haar gezin wat op haar Bijbel legt. Hieraan herken je de waarde die het Boek voor haar heeft. De Woorden zijn heilig.

Als je denkt aan de inhoud van de Bijbel ontdek je steeds meer hoe wonderlijk mooi alles geschreven is. Teksten die elkaar aanvullen en versterken.

Soms lijk je tegenstellingen te zien. Maar als je dan over de context nadenkt en andere teksten leest ontdek je een grotere betekenis. Volgens mij gaat dit niet zonder hulp. Voor het lezen gebruik ik telkens weer het gebed en vraag ik of Hij het mij goed laat begrijpen.

Ik geloof daarbij dat de Woorden voor ieder persoonlijk zijn. We zijn tenslotte allemaal uniek geschapen.

Iemand van onze kerk zei een keer dat hij nog heel veel niet begreep van de inhoud van de Bijbel.
En dat is nu juist zo begrijpelijk. Het leren houdt niet op.

Belangrijk is dat wij niets weglaten en dat wij niets toevoegen. Dit lezen we in de laatste regels van het Boek Openbaring. Daaruit kunnen we opmaken dat de inhoud compleet is. Het bevat dat wat een ieder van ons nodig heeft.
Goed daarbij te weten dat er ook binnen onze gemeente mensen zijn die het Woord van God hebben bestudeerd. Zij kunnen, net als Filippus die door God naar de Ethiopiër was gestuurd, uitleg geven.

Als slot moet ik denken aan een collega machinist die regelmatig zijn kleindochter ophaalde van school. Zij zong dikwijls liedjes die zij daar geleerd had. “Lees je Bijbel bidt elke dag” bijvoorbeeld.

Wat een mooi voorbeeld voor ons grote mensen!

Jan van Blanken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.