Van mijn zwager hoorde ik dat in zijn Amerikaanse Bijbel de zinnen die Jezus sprak, rood gedrukt staan. Dat sprak mij aan, omdat ze voor mij ook veel betekenen.

Het gebeurde in het begin tijdens het lezen en bestuderen van de Bijbel regelmatig dat de tranen over mijn wangen liepen. Voor de mensen die mij kenden toen ik jong was, kwam dat misschien wat vreemd over. In het begin voelde ik de emotie vaak op het moment dat Jezus ging spreken. Ik vond dat daar zoveel gezag, liefde en goedheid vanuit ging. Hij laat op zo’n bijzondere wijze zien wie God is en wat Hij van ons wil. Hij was volledig mens en volledig God tegelijk.

Hoe meer ik gevoed werd, hoe rijker ik werd, merkte ik.

God laat niet, met Zijn almacht, een Boek met onwaarheden voor ons achter. Hij leert en onderwijst ons ermee. De Woorden zijn geschreven door mensen die door God geïnspireerd waren.

Om dit laatste te verduidelijken gebruik ik een voorbeeld van een spel met kinderen. Deze jongeren moeten we heel anders beoordelen dan de schrijvers van de Bijbel. Je kent vast wel het spel waarbij er aan het eerste kind van een kring iets wordt verteld en dat deze het moet doorvertellen aan het volgende kind van de groep. Als het doorvertelde bij het laatste kind is aangekomen, blijkt dat wat aan het eerste kind is verteld geheel anders geworden is.

Dat was niet het geval bij de mensen die de verhalen van de Bijbel hebben doorverteld. Zij hadden zeer veel kennis en wijsheid en zij deden het met veel precisie. Daarbij waren zij geïnspireerd door de Heilige Geest. God zorgde ervoor dat de waarheid opgeschreven werd.

Geloof is een aanname of overtuiging dat iets voor jou waar is. Door de Schriften te onderzoeken worden je ogen steeds meer geopend. Onmisbaar vind ik hierbij om iedere keer weer voor het gaan lezen God om wijsheid te vragen. Hij zal ervoor zorgen dat je de teksten goed gaat begrijpen.

Jan van Blanken

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *