Vorige week hoorde ik iemand op de radio vertellen dat zij makkelijk in beelden denkt.
Ik ging toen direct bij mijzelf te rade. Doe ik dat ook? Denk ik ook in beelden?

Als je de betekenis op het internet opzoekt zie je, in de ballon boven iemands hoofd, een echte stoel als iemand met hem over een stoel praat. Dat heb ik niet zo. Toch zijn er wel “herinneringen” waar ik een beeld van heb.

Bijvoorbeeld van mijn moeder. Ik kan me herinneren dat zij ,’s avonds na het eten, weleens moest stoppen tijdens het Bijbellezen. Dit omdat ze door emotie even niet verder kon. Dat beeld van haar kan ik nog steeds voor me halen. Ik heb aan mijn oudere  zussen en broers gevraagd of zij dat nog wisten. Dat was niet zo. Mijn oudste zus vertelde me wel dat zij van liederen emotioneel kon worden. Maar niemand had dat wat mijn moeder had.

Ook kan ik me een beeld herinneren van mijzelf. Ik was ongeveer vier jaar oud en ik stond alleen op het schoolplein verdrietig te zijn. Eigenlijk vreemd omdat je jezelf niet kunt zien. Ook heb ik er geen foto van. Wel kan ik het me voorstellen dat je een eenzaam gevoel kunt hebben. Vanuit een vertrouwde omgeving in een omgeving die je niet kent. Dat heeft op een vierjarige zeker invloed.

Iets zegt me dat mijn moeder thuis voor mij gebeden heeft. Want het eenzame gevoel veranderde. Waarschijnlijk in een vredig gevoel.

Nog even terugkomend op het beeldend denken vind ik het Bijbelverhaal waar Jezus optreedt op het tempelplein ook echt uitnodigend om in beelden  te denken. Ook nu nog. Ben jij iemand die in beelden denkt?

3 Reacties

 1. Lieke

  Dank je wel Jan, voor je blog.
  Ook ik ben zo’n figuur die meteen een beeld heeft bij een verhaal. Als iemand vertelt over een vakantieplek dan komen er naar mate het verhaal verder gaat ik steeds meer beelden voor me. Het verhaal gaat dan echt leven. Ook met bijbelverhalen heb ik dat wel
  Ik zie Jezus bij de put zitten en in gesprek gaan met de vrouw. Ook de verhalen over Mozes kan ik me helemaal indenken. Het voordeel is dat je de details van een dergelijk verhaal goed kan onthouden. Of dit een juiste voorstelling van zaken is lijkt me niet juist, maar het leeft wel voor je. Je ziet dan gemakkelijker overeenkomsten met vandaag. Stel dat ik aan de put Jezus zou tegen komen. Wat zou hij dan tegen mij zeggen? Dat is toch waar het voor bedoeld is, lijkt mij. Het toen en nu verbinden.

 2. Sabrina

  Wat een mooi stukje. Mooie herinneringen. Ik denk vaak wel in beelden. Leuk om je er wat bewuster van te worden ook.

 3. Jan van Blanken

  Je interesse in de ander lees ik hier doorheen. Als iemand iets vertelt luister je goed en beeld je het in. Ik begrijp je uitleg of het dan ook werkelijk is. Misschien kan je dat zelf het beste weten. Mooi jouw schrijven te lezen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *