Op mijn lagere school, de zogenaamde school met de Bijbel, in de tweede klas was een strenge juf.
Om haar boosheid kracht bij te zetten misbruikte ze vaak het geloof van kinderen.
Ze zei dan bij elke misstap of elke fout die je maakte: “God ziet je toch wel hoor!“ en daarna kreeg je straf.
God zag niet alleen de echte ondeugendheden, maar ook een fout gespeld woord en een foute som. God hoorde je fouten maken met lezen, kortom God was de boeman.
In de eerste gemeente waar mijn man predikant was woonden nog heel veel traditionele Christenen die van huis uit geleerd hadden dat je op zondag van alles niet mocht.
Geen ijsje eten, niet fietsen en geen werk doen.
Maar we hoorden enthousiaste verhalen over de vakantie.
Want dan mocht het allemaal wel.
Dan was het vakantie en dan kon toch niemand zien wat je deed.
Niemand uit het dorp in elk geval.
Maar waarom waren die regels er eigenlijk?
Het was toch vanwege het geloof dat het allemaal niet mocht?
Het had toch met Gods alziend oog te maken?
Werkt dat dan niet in de vakantie?
Of kan God je buiten je woonplaats niet waarnemen?
Nou ja iedereen moest natuurlijk toegeven dat de regels eigenlijk niks met geloof en God te maken hadden maar met de woongemeenschap, met de buren, en wat ‘men’ ervan zou zeggen.
Toch bleef de zweem van godsdienst om die regels hangen.
Daar moest ik aan denken toen van de week in het nieuws kwam dat ergens in de Bible belt een arts mensen ging inenten zonder dat iemand anders dat kon waarnemen.
Achter gesloten deuren.
Toen dat aan een tafel in een talkshow aan de orde kwam zei een presentator dat dat nu het hypocriete van godsdienst was.
Hypocriete Christenen altijd, maar weer!
De presentatrice die dienst had zei vol overtuiging: ‘Nee joh dat heeft niks met geloof te maken, dat gaat om de buren’.
Maar het is wel jammer als het hypocriete luchtje aan geloof en Godsdienst weer blijft hangen.

Dr. Dorothea Timmers- Huigens

2 Reacties

  1. Jan van Blanken

    Op dit moment passagier ik als machinist van Roosendaal naar Vlissingen. Wat boeiend het stukje te lezen over de arts die achter gesloten deuren ging vaccineren. Herkenbaar omdat ik een aantal jaren in Genemuiden heb gewoond. Als ik aan de kern van dit verhaal denk moet ik aan de man op de oceaan denken die op een vlot dreef omdat zijn schip was vergaan. Hij had God gevraagd om hem te redden. Een bootje kwam voorbij en de inzittende bood de man aan om mee te varen. Nee zei de man want God redt me. Maar het zijn toch Gods Woorden die uitleggen dat Hij mensen gebruikt om Zijn plan uit te voeren? Gelijke tijd denk ik aan een bordje bij de kathedraal in Haarlem. In het jaar zoveel hebben de protestanten de katholieken verdreven. Ah wat een gemiste kans…..

  2. Jan van Blanken

    Helemaal mee eens. Waarom waren die regels er. Wil God ons dwarsbomen? Zeker niet. Van God komt niets verkeerd. Maar wat een gevolgen heeft het voor het Godsbeeld van velen. Dat God het verborgene ziet ben ik van overtuigd. Dat er mensen zijn die dat op een negatieve manier gebruiken is zeer kwalijk. Ze zorgen dat mensen een verkeerd Godsbeeld krijgen met alle gevolgen van dien. Gelukkig zijn er ook veel mensen die dat negatieve beeld kunnen veranderen. Hopelijk staan de gedupeerden er voor open om bijgestuurd te worden.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.