En dan ben je niet meer samen. Ben je dan alleen, of toch niet?

Bij het afscheid van de beide dominees André en Marjo besloop me dat gevoel plotseling. Maar klopte dat ook?
Ja, we waren niet meer samen als dominee en gemeente, maar zijn we dan alleen?
Ik denk van niet. Ik hoop en geloof dat we altijd verbonden blijven aan elkaar.

Simpelweg omdat God hen op ons levenspad heeft gebracht. Om samen op te trekken, samen te leren, samen te delen, samen te zijn. Door het delen van gedachten in persoonlijke gesprekken en met de overwegingen en preken. Centraal daarin ontdekte ik altijd de verbondenheid, het samen zijn. Als mens met God, als mens tot mens waardoor we samen Gods gemeente mogen vormen.

Ik was aangenaam verrast toen ik in de Orde van dienst van Marjo’s afscheidsdienst het nummer “Be” van Neil Diamond voorbij zag komen. Nu ben ik (dat moet ik eerlijk toegeven) wel bevooroordeeld want Neil Diamond is een van mijn favoriete zangers. Een zanger met een enorm spectrum in zijn liederen. Van vrolijke twinkelend tot romantisch. Maar ook inspirerend en prikkelend. Prikkelend in de zin van “nadenkend over wat hij bedoelt met de tekst”.

Voor mij is het nummer “Be” een van de mooiste liederen die ik van hem ken. Een lied van hoop, van zoeken, van vinden, van invullen van wat er nog niet is. Van wonderbaarlijke dingen om je heen. Een muziekstuk dat nog niet geschreven of gezongen is, maar dat wordt geboren. Een boek waarvan de letters nog samen moeten komen. Maar ook van dromen die nog moeten worden beleefd.

Het nummer inspireert, daagt uit en geeft richting. Geeft hoop dat je niet op moet geven, maar juist door moet zoeken om Hem te vinden in alle kleine en grote en mooie dingen. Neil Diamond daagt ons uit om te blijven zoeken naar, te werken aan…

Via onderstaande afbeelding kunt u het lied beluisteren.

Dus de nieuwe fase waarin we als kerk zitten is een fase van vertrouwen houden in elkaar, er samen zijn, samen blijven bouwen, samen blijven hopen en onze dromen waar blijven maken.

Want ik denk dat twee bijzondere mensen als dominee op het pad van ons allen zijn gekomen, op ons pad zijn gestuurd door Hem wiens werk nog steeds voortgaat.

Cor Koevoets