Bijgeleerd?

Vrijdag begint het weer: de Pinksternoveen.
Negen dagen bidden tussen Hemelvaart en Pinksteren.

Het gebruik gaat is waarschijnlijk ontstaan naar aanleiding van Handelingen 1: 14. Daar wordt verteld dat de leerlingen samen met Maria, andere vrouwen en met de broers van Jezus, in de beslotenheid van een huis vurig en eensgezind bidden.

Op de tiende dag zal in dat huis iets bijzonders gebeuren.
Nou ja, ik ga er dan maar even vanuit dat het hetzelfde huis is waar ze al die tijd bij elkaar hebben gezeten.

Hoe dan ook, in de beslotenheid van een huis kan het zomaar gebeuren dat je de Geest krijgt. Dat je ineens echt beseft wat ze inhouden: die vruchten van de Geest:
> Liefde
> Vreugde
> Vrede
> Geduld
> Vriendelijkheid
> Goedheid
> Trouw
> Zachtmoedigheid
> Zelfbeheersing

Ik zat er een beetje over te mijmeren: over die vruchten van de Geest. Is er één of meerdere die je in het bijzonder heeft geholpen in het afgelopen jaar, waaraan je Geestkracht ontleende om het vol te houden?

En welke heb je nodig voor de komende tijd, hebben we nodig als geloofsgemeenschap om weer thuis te komen bij God en elkaar in de kerk?

Wellicht moeten we daarvoor wel helemaal terug naar het begin, naar Handelingen 1:14. Misschien komt het aan op geduld en zelfbeheersing: niet de ruimte zo snel mogelijk weer vullen met wat we altijd al deden, maar eerst maar laten vullen met de Geest van Pinksteren. Zo begon het, eens. Zo kan het weer beginnen, nu.

Een lied om bij te mijmeren, negen dagen lang: Kom, Schepper Geest…….

Ds. Marjo den Bakker

1 Reactie

  1. Jan van Blanken

    Is het door de verbondenheid met Jezus dat de vrucht zichtbaar wordt in de mens? Eén vrucht die bestaat uit negen delen. En die delen zijn allemaal met elkaar in verbinding. Wat mooi om bij stil te staan. Wat als er een deel mist? Is de vrucht dan niet compleet? Kunnen we dit deel er weer bij ontvangen? In geloof groeien door te leren ?

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *