Eigenlijk is het beter als ik achter in m’n studeerkamer zou werken. Maar dan zou ik dit soort plaatjes missen: een enorm schip dat door de nauwe ingang van de Kalkhaven naar binnen wordt gesleept. Elke dag komen er wel schepen binnen in deze haven, waar ik zicht op heb vanuit de ramen van m’n huiskamer. Maar dit was toch geen alledaags tafereel.

De sleepboten Gepke en Gepke III hebben hun ligplaats in de Kalkhaven. En meestal redden ze het wel samen om een schip de haven in te loodsen. Maar deze keer waren er drie sleepboten voor nodig. En dat zag ik pas op het allerlaatste moment. En geen idee waarom ook sleepboot Thijs nodig was.

Vandaag maakte ik een ommetje. Ja, ik beken het maar: ik heb ook de app ‘ommetje’ gedownload. Die van de hersenprofessor Erik Scherder. Mijn plan was om aan het begin of eind van m’n ommetje te kijken of ik iemand van de Gepkes kon spreken. Zomaar, om te vragen waarom Thijs eraan te pas moest komen vorige week. En ook wel om te vragen hoe het zit met die scheepstouwen. Iets met een drievoudig koord of zo, dat niet snel breekt…..

Maar ze waren er niet. Weg voor een sleepklus.

Drie: een Bijbels getal met een belangrijke symbolische betekenis. Als het getal drie voorkomt, staat er altijd iets bijzonders te gebeuren, iets wat je niet had kunnen bedenken maar duidt op nieuw begin, toekomst. Volgende week alweer begint de 40-dagentijd en gaan we op weg naar Pasen, de doorbraak op de derde dag.

Intussen denk ik er over na welke drie dingen ik nodig heb om in beweging te blijven en een beetje op koers. Gek genoeg blijft één van die drie dingen de stilte; ik schreef er eerder over. En de Woorden. En muziek. Die scheepstouwen staan ook wel ergens voor. Maar daarover later. Eerst maar eens die mannen van de Gepkes proberen te spreken, tijdens een ommetje.

1 Reactie

 1. Naam *Marianne van den Hoek

  hallo Marjo.

  Wat een spektakel in de haven. Jij zit daar wel eerste rang.

  En heel goed dat je een ommetje gepland hebt. Goed voor de conditie, vitamine D en lekker uitwaaien.
  Wij zijn ook heel veel buiten. en hebben heel erg genoten van de sneeuw.
  Dagelijks gemiddeld 8 km gewandeld en dat is veel voor ons!
  Het was net Oostenrijk maar dan zonder de bergen. haha.
  groetjes van Hans en Marianne

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.