Dat is de titel van een website die ik op Facebook tegenkwam. Een originele vondst en mijn nieuwsgierigheid werd erdoor gewekt. Dus nam ik een kijkje op deze website.
Nu moet ik wel zeggen dat, als ik niet uitkijk, ik zomaar een uur kwijt ben op Facebook.
Want er verschijnt, alleen daar al op, enorm veel aan teksten om je te bezinnen, verwijzingen naar interessante boeken, links naar mooie uitvoeringen van muziekstukken….
Zoveel, dat m’n hoofd soms te vol zit.

Maar goed, de website ‘Blijf kalm met een psalm’ dus.
Daar staat dat je je niet moet laten verleiden om een losse tekst of zin uit een Psalm te gebruiken om je dag wat op te fleuren of je twijfel dicht te plamuren.
Ik ben het er zeker mee eens dat er een gevaar schuilt in het gebruiken van teksten zonder te kijken in welk verband ze staan. Je kunt er mensen ook pijn mee doen

Toch kan het mij soms wel helpen, zo’n losse tekst. Een losse tekst, gebruikt in een lied van Taizé bijvoorbeeld: Wait for het Lord.
En in dat lied worden zelfs twee teksten gebruikt: Psalm 27: 14 ( ‘Wacht op de Heer, wees dapper en vastberaden, ja, wacht op de Heer) en Jacobus 5: 8 (‘Wees net zo geduldig en houd moed, want de Heer zal spoedig komen’).

Over beide teksten is heel veel te zeggen, over de context, over de wijze van vertalen.
En toch laat ik het vandaag bij het lied van Taizé: Wait for the Lord: wacht op de Heer.
Is het de muziek of de tekst die mij rustig maakt of beiden? Misschien toch in eerste instantie de muziek: want ik vraag me in combinatie met de muziek bij de tekst niet af waar ik dan precies op wacht.
Het geeft mij rust en vervolgens weer energie voor de dingen die me te doen staan. En ik heb het nodig om niet te blijven steken in m’n eigen wereld, denkbeelden. En steeds weer te beseffen dat Gods werkelijkheid zoveel groter is. Hoeveel groter? Geen idee.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *