Interview met Bas Huibregtse | vrijwilliger speelgoedbank Heppie |

Sinds enige maanden is speelgoedbank Heppie (tijdelijk) gehuisvest in de Kruiskerk. Met Sinterklaas staan we graag even stil bij hun werk voor de kinderen in Roosendaal. Lees hier het interview met Bas, één van de vrijwilligers van Heppie.

Hoe gaat het met Heppie sinds jullie vanuit de Kruiskerk werken?
Heppie moest inderdaad helaas hun vertrouwde eigen ruimte verlaten en kreeg gelukkig (tijdelijk) onderdak in de Kruiskerk. Heel fijn dat we alles kunnen neerzetten en 1 keer per maand open kunnen voor onze doelgroep. In deze corona tijd hebben we maandelijks aandacht besteed aan onze gezinnen: mensen konden wensen opgeven via mail en wij brachten dan tasjes rond naar de gezinnen zelf. Ook hebben we daarbij af en toe wat extra’s gedaan, zoals een voedselbon of een leuk cadeautje. De gezinnen vonden het superleuk dat we langskwamen.

Hoeveel kinderen/gezinnen maken zoal gebruik van de speelgoedbank?
We helpen gemiddeld zo’n 100 gezinnen, maar die komen niet elke keer; er vallen er tussendoor ook af (mensen die het niet meer nodig hebben) en er komen er ook weer bij (in coronatijd 5 nieuwe aanmeldingen); gemiddeld komen er zo’n 15 gezinnen per keer langs als we open zijn.

Doen jullie nog iets speciaals met Sinterklaas?
Op woensdag 25 november hadden we een cadeautjesmarkt voor onze bezoekers en konden ze langskomen om voor Sinterklaas in te slaan; daarbij hadden we weer heel veel mooie en nieuwe spullen gedoneerd gekregen. Ook hebben we de mensen cadeaupapier meegegeven om het helemaal compleet te maken. Ook was er een groep mensen die vanwege corona het risico niet wilde nemen, daar hebben we speelgoed langsgebracht.

Waarom is het werk van de speelgoedbank belangrijk / leuk?
De ontmoeting met de ander: je leest veel over armoede, maar hier maak je het mee EN heb je gelijk het idee dat je er een klein beetje aan meehelpt om het beter te maken voor je medemens!
Belangrijk is dit werk, omdat we in tegenstelling tot professionele organisaties, geen drempel hebben om langs te komen of om mee te doen: Kom maar!

Hoeveel vrijwilligers helpen bij de speelgoedbank?
Er helpen zo’n 10 vrijwilligers bij de speelgoedbank: van het beheren van Facebook tot het zetten van koffie als we open zijn, maar vooral ook het sorteren en schoonmaken van speelgoed en het helpen en ondersteunen van onze doelgroep bij de keuzes die ze maken.  De vrijwilligers hebben allemaal veel aandacht voor onze doelgroep en gaan met een goed gevoel naar huis als we open zijn geweest. Laatst kwam er een meisje van 11 met een plastic tas met spullen bij de Speelgoedbank; ze kwam speelgoed halen, maar had een tas meegenomen met spullen die ze zelf niet meer nodig had en waarmee ze weer andere kinderen blij wilde maken: fantastisch zo’n gebaar!

Op 6 december wordt in de Kruiskerk voor Heppie gecollecteerd. Waar willen jullie het geld van de collecte aan besteden?
Het geld willen we graag besteden aan het kopen van nieuw speelgoed.

Wat is jullie grootste zorg?
Onze zorg is het hebben van een eigen ruimte: we merken dat de doelgroep ons meer nodig heeft dan die ene keer in de maand en we nog meer zouden kunnen betekenen als we op andere momenten ook aanwezig kunnen zijn. Soms sturen mensen ook weleens een berichtje dat ze iets nodig hebben en kunnen we natuurlijk niet zomaar de kerk in. Het voordeel van een eigen (gezamenlijk) pand is ook dat we nog meer kunnen organiseren bijvoorbeeld voor de kinderen van de speelgoedbank. Natuurlijk zijn we super dankbaar voor de ruimte in de Kruiskerk!
De zorg zit ook in het feit dat je ziet en meemaakt dat ouders het met erg weinig financiële middelen moeten doen en ze worstelen met hun keuzes voor hun kinderen. Kinderen verdienen meer om zich te kunnen ontwikkelen!

Wanneer zijn jullie open?
We zijn 1 keer per maand open op woensdagmiddag of zaterdagochtend. Als mensen zich hebben aangemeld, worden ze uitgenodigd.

Hoe kunnen mensen meer te weten komen over Heppie, zich aanmelden of donateur worden?
Mensen kunnen meer over ons te weten komen via Facebook; daar staat de meeste actuele informatie en via onze Facebookpagina communiceren we met mensen die bijvoorbeeld speelgoed willen doneren of geld willen storten. Aanmelden kan door een mail te sturen aan de speelgoedbank of via een privébericht op de Facebookpagina van Speelgoedbank HEPPIE. Mailen kan naar: basjongerenwerker@live.nl.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *