Binnenkort zullen we het weten: met hoeveel mensen tegelijk mogen we thuis Kerst vieren? Eerst mochten we twee mensen thuis ontvangen, nu zijn dat er drie. Het zal toch niet gaan gebeuren dat we ook met de Kerstdagen het daartoe moeten beperken?
Onwillekeurig gaan mijn gedachten dan uit naar mensen die er wat voor zouden geven als ze zich zouden kunnen afzonderen met twee of drie gasten: naar die mensen die moeten leven in overvolle tentenkampen.
En mijn gedachten gaan uit naar mensen die er wat voor zouden geven als er twee of drie mensen bij hen waren met de Kerstdagen.
Twee of drie……..het doet denken aan die bekende tekst uit Matteüs 18:20 ‘Waar twee of drie in mijn Naam samen zijn, daar ben Ik in hun midden’. Deze mooie zin staat in de context van het oplossen van misverstanden, conflicten tussen twee mensen. Dat er iets is gebeurd waardoor je de verbinding met elkaar kwijt bent geraakt. Dan kan het goed kan zijn om er een derde bij te halen om eruit te komen. Dat lukt vooral – zegt de tekst – als je bij elkaar komt met Jezus in je gedachten: waar Hij voor staat, wat Hij kwam brengen: Licht in de wereld. Dat is: in een ander Licht naar elkaar, naar dingen kijken.

Het kunstwerk van Nikola Dicke is een prachtige illustratie daarbij vind ik. Zij maakt lichtinstallaties die het bekende onderdompelen in een mysterieus licht, waardoor nieuwe ruimtes zich openen.

Maatregelen tegen het virus dreigen dat we de verbinding met elkaar kwijt raken. Tenzij we het in een ander licht durven te zetten: als we twee of drie gasten mogen ontvangen, laten we dan – misschien bewuster dan ooit – bij elkaar zijn in zijn Naam. Met meer ruimte en tijd voor elkaar.

Wat zou het mooi zijn als we op weg naar Kerst, tijdens de Advent, onze deuren zouden openen voor twee of drie gasten per dag. Opstaan tegen het donker in: ‘Mache dich auf und werde Licht’.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *