Het gebruik van de paaskaars gaat terug op een eeuwenlange traditie. Al in de tijd van Augustinus (± 400 na Christus) werd de paaskaars in de Paasnacht brandend de kerk binnengebracht. Ook in onze protestantse kerk heeft de paaskaars zijn herintrede gedaan en is sindsdien niet meer weg te denken.

De paaskaars is een grote kaars, traditioneel versierd met het kruis, de Griekse letters Alfa en Omega (als eerste en laatste letter van het alfabet, begin en einde) en het jaartal. Daarnaast zijn er tal van andere symbolen mogelijk als versiering van de paaskaars, bijvoorbeeld een regenboog als symbool van het verbond, een duif, het paaslam, een vissersboot met netten vol vis, brood en wijn, vijf broden en twee vissen.

In deze workshop maken we kaarsen voor gebruik in de kerk. Allereerst de paaskaars maar ook de kaarsen voor in de hal van de kerk en voor de gedenkhoek.

We komen eerst bij elkaar op 10 december om een ontwerp te bedenken. Daarna gaan we naar Kevelaar in Duitsland om ‘versier was’ te halen én om een kopje koffie te drinken. Hierna zullen we in één of twee bijeenkomsten paarskaarsen maken.

Wanneer: donderdag 10 december (vervolg in het voorjaar)
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Waar: Kruiskerk