Door de enorme explosie in de haven van Beiroet zijn zeker 100 doden en duizenden gewonden gevallen.
Zeker de helft van de stad is beschadigd en 300.000 mensen zijn dakloos.
Mensen hebben niets meer.
De nood is hoog!

Wilbert van Saane werkt namens Kerk in Actie in Beiroet en op de dag van de explosie doet hij verslag:

“Beiroet lijkt een oorlogsgebied, gebouwen zijn weggevaagd en er zijn heel veel gewonden.
Mensen zijn in shock en totaal ontredderd.
Het was een enorme klap die mensen hebben meegemaakt.
Bij de haven zag ik vanochtend nog overal ambulances.
Graansilo’s zijn zwaar beschadigd.
Daar maak ik me wel zorgen over.
Nu is men vooral gericht op medische zorg, ziekenhuizen zijn overvol.
Maar straks is er het probleem van tekort aan meel.
Her en der smeult er nog vuur en proberen brandweerlieden het te doven.”

Volgens de Verenigde Naties was 75% van de Libanezen al afhankelijk van humanitaire hulp voor de explosie van afgelopen dinsdag.
Een derde van de bevolking was hun baan kwijt en een miljoen mensen leefden onder de armoedegrens.
Deze cijfers zullen alleen maar verslechteren als gevolg van de explosie.
Niet alleen is belangrijke infrastructuur verwoest, ruim tachtig procent van alle graanvoorraad lag opgeslagen in silo’s die zijn vernietigd.
Daarnaast vangt Libanon 1,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië en de Palestijnse gebieden op.
Daar kwam de afgelopen maanden de corona-pandemie bovenop.

Wilbert: “Het is heel verdrietig voor het land, het zat al zo diep in de problemen.
Onzekerheid voor mensen neemt toe, maar het kan er ook toe leiden dat nu eindelijk internationale hulp voor het land op gang komt.”

Kerk in Actie is noodhulp gestart via het internationale kerkelijk netwerk en via de eigen partners ter plekke.
Lokale kerken en organisaties zullen op korte termijn ondersteund worden bij het uitdelen van voedsel, kleding en hygiënematerialen.
Op de langere termijn zal geholpen worden bij het herstel van gebouwen en traumaverwerking.

Uw steun voor Libanon is zeer hard nodig!
U kunt uw bijdrage komende zondag overmaken via de collecteapp GIVT, via collectebonnen (lever ze later in met vermelding van de bestemming) of door je bijdrage over te maken op bankrekeningnummer NL83 RABO 0373 7281 15 t.n.v. Protestantse Gemeente Roosendaal onder vermelding van ‘Beiroet’.

Gebed voor Beiroet
“Vader in de hemel,
God, we bidden U voor de inwoners van Beiroet,
een zware explosie in de haven bracht verwoesting en dood.

We voelen ons zo machteloos in dit verdriet,
daarom wenden wij ons tot U.
U bent de enige die sterker is dan al het leed.
Vader, wilt U omzien naar Uw land, Libanon.

We vragen U om kracht voor de hulpdiensten,
voor hulpverleners die hun leven wagen in het zoeken naar slachtoffers,
voor artsen en verpleegkundigen die de gewonden behandelen,
voor wie hun huizen volledig zijn verwoest,
voor iedereen die getroffen is door deze grote ramp.

Grote God, U ziet al dit leed.
Ontferm U over Beiroet.
Amen”

Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie