MAIDEN’

Vanaf het moment dat ik hoorde over deze film, wilde ik hem zien: Maiden.
Een film over de eerste vrouwenboot die in 1989-1990 meedoet aan de – wat toen nog– Whitbread Round the World Race heette.
Een zeilwedstrijd rond de wereld die in totaal zo’n 9 maanden in beslag neemt en bestaat uit loodzware etappes.

Ergens in 1990 beland ik voor het eerst op m’n leven op een zeilboot en zal er zo’n 15 jaar regelmatig op vertoeven.
Zeker in die begintijd las ik veel boeken over mensen die solo rond de wereld zijn gevaren. Het boeide me enorm te lezen wat die mensen meemaakten.

En vanaf die tijd volg ik de Whitbread Round the World Race, later de Volvo Ocean Race en vanaf volgend jaar The Ocean Race genaamd.
En regelmatig probeerde ik me voor te stellen wat het met mij zou doen en of ik dat zou durven: wekenlang op zee, onder zware omstandigheden, op een zeilboot met ca. 10-11 mensen aan boord.

Afgelopen weekend zag ik de film. Geweldig om te zien hoe hoofdpersoon Tracey niet opgeeft om haar droom waar te maken in een mannenwereld.
De golven die ze over moet, voor dat ze aan de race kan deelnemen, zijn figuurlijk hoger dan de huizenhoge golven op de oceanen.
Ze wil heel graag deelnemen aan de zeilrace, maar het lukt niet om een plek te krijgen op één van de deelnemende zeilschepen met een mannelijke bemanning.
Ze geeft niet op: ze koop zelf een schip, knapt het op en stelt een team samen met 12 vrouwen. Van te voren zijn de commentaren vanuit de mannenwereld kleinerend.
Maar ze volbrengen de race en winnen zelfs een etappe!

Een inspirerende film voor vrouwen over keuzen maken, over waar je de moed vandaan haalt om je niet op zij te laten zetten, over dromen die je hebt…….

Ds. Marjo den Bakker

3 Reacties

  1. Peter salomons

    Heel bekend …. ik ken de film Tracey Edwards ! Wat een ‘hel’ hebben die jonge vrouwen destijds moeten doorstaan , tegenslagen , en dan toch de motivatie en doorzettingsvermogen om te bewijzen dat je geen man hoeft te zijn
    Vertrouwen in je eigen kunnen en in je team waar je het samen mee doet
    een aanrader …..!

  2. Tiny Dekker

    Het intervieuw met de dames op t.v. gezien. Ik werd er warm van. Doorzetters van de bovenste plank! Doen waar je in geloofd! Toffe vrouwen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *