Zo’n 30 jaar geleden heb ik het ‘Onze Vader’ gedanst. Ik vond het niet zo wat. Ik ben ook niet zo’n danser. En toch ben ik er anders over gaan denken.

Zing voor de Heer en dans, sla op de trommel en speel op de harp.” Dit is niet de enige psalm waarin voor God muziek wordt gemaakt en waarin wordt gedanst.
Dat ik anders over dat dansen ben gaan denken, komt doordat we nu niet meer in de kerk kunnen zingen.
Ik realiseerde me daardoor hoe beperkt wij in de kerk zijn om uitdrukking te geven aan ons gelovige gevoelsleven.
Zodra we niet meer kunnen zingen, houdt het zo’n beetje op.

Ik heb me bedacht hoe spaarzaam wij eigenlijk gebruikmaken van de mogelijkheden die God ons geeft.
Het lijkt wel alsof God ons alleen een mond heeft gegeven om ons te uiten.
Dat is natuurlijk niet zo. Bovendien…. Ik ben ervan overtuigd dat er mensen in de kerk zitten met talenten die in de kerk onbenut worden gelaten.

Toen ik naar het ‘Gloria et in terra pax’ uit Taizé luisterde, werd ik plots geraakt door het spel van de hoboïst.
Zo prachtig! Ik denk dan al snel dat toch meer mensen in ons midden moeten zijn die een instrument bespelen?
Hoe mooi zou het zijn wanneer zij die talenten ook in de kerk kunnen benutten en op die manier uiting geven aan lof aan God!

Ongetwijfeld komt het doordat ook ik niet mag zingen, waardoor het mij is opgevallen hoe makkelijk het is om op sommige liederen in beweging te komen.
En dan is het best wel raar dat wij stokstijf op onze stoel blijven zitten.
Een danser zal ik nooit worden, maar ik ben er diep van overtuigd dat wij God ook met ons lijf eer kunnen bewijzen, al is het maar omdat toen God naar de mens keek, zag dat die mens zeer goed was.

Mij lijkt fantastisch wanneer in de komende tijd mensen met talent voor muziek en dans elkaar opzoeken en met elkaar gaan onderzoeken hoe zij hun talenten in onze kerk tot uiting kunnen brengen.
Bespeel je een instrument, laat het mij weten!
Kun je dansen of wil je dat graag, laat mij dat dan ook weten.
Ik zie naar je reactie uit!

André

1 Reactie

1. Nic Rijnbende

Hallo André,

Inderdaad mooi die hobo in ‘Gloria et in terra pax’. Helaas beschik ik op het terrein van de dans en het spelen van muziekinstrumenten over weinig talent. Ik hoop dat we snel weer mogen zingen, want dat is wel een gemis. De combinatie met muziek van Taïzé en andere bronnen is trouwens ook mooi. Geeft weer een andere dimensie aan de kerkdiensten. Bedankt daarvoor.