Eigenlijk heb ik altijd, vaak ongemerkt, een muziekje in m’n hoofd. Als kind al. Ik hield toen ook al van zingen. En dat doe ik nog steeds.
In de kerk van mijn jeugd werden alleen psalmen gezongen. Met het liedboek werd ik pas bekend toen ik ging studeren. Vrij laat dus. Misschien dat het daarom ook regelmatig misgaat met mijn liedkeuze voor de kerkdienst. Ik denk altijd dat als ik de melodie ken mensen die al véél langer uit het liedboek zingen de melodie dan zeker zullen kennen. Dat is niet altijd zo, zo blijkt.

Zingen heeft voor mij met het loven van God te maken. Daarmee is zingen wat mij betreft niet eerst een uiting van wat jij of ik geloven. Het loven van God is iets aparts. Zingen is een eenvoudige manier om uiting te geven aan je dankbaarheid jegens God. God lofzingen vind ik mooi en zo belangrijk dat – als het niet anders kan – ik liever korter preek dan minder zing.

Zolang wij op aarde leven kan altijd alles beter. Dat geldt ook voor het nieuwe liedboek. Maar in vergelijking met het vorige is het nieuwe een aanwinst. Een onmisbaar boek in het huis van elk gelovig mens wat mij betreft. Er staan niet alleen veel liederen in, oude en nieuwe, maar ook gebeden en gedichten voor verschillende gelegenheden. Voor bij de maaltijd bijvoorbeeld. Of gebeden voor een operatie. Of gebeden voor op reis.

Ik wil mij de gewoonte eigen maken om elke dag een lied te zingen. Zo goed en zo kwaad als het gaat. Eigenlijk doet het er niet toe hoe je het zingt. Het zingen zelf is belangrijker dan de precieze melodie. Hoe dan ook, ik raad het iedereen aan: zing!

Het eerste begin is trouwens de aanschaf van een liedboek. Wie er nog geen een thuis heeft: vraag er een voor je verjaardag, aan Sinterklaas of geef het jezelf cadeau. Doen, want bekend maakt bemind.